ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ # 010 (10/10/2011)
Παρακαλούμε δημοσιεύστε το ακόλουθο κείμενο:
ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ 2000.
Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση Βιολογικών Προϊόντων έχει μειωθεί αισθητά. Ο κυριότερος λόγος είναι η Οικονομική Κρίση και τα Νέα Μέτρα τα οποία μειώνουν την Αγοραστική Δύναμη των Βιοκαταναλωτών.
Η μείωση αυτή (20-30%) είναι περισσότερο αισθητή στα καταστήματα πώλησης Βιολογικών Προϊόντων μιας και λόγω των μεσαζόντων (παραγωγός, μεταποιητής, έμπορος, λιανοπωλητής) αλλά και των επιμέρους εξόδων (ενοίκια, λογαριασμοί, υπάλληλοι) οι τιμές πώλησης των Βιολογικών Προϊόντων είναι αυξημένες.
Πολύ μεγάλη μείωση (30-45%) υπάρχει και στην αγορά Βιολογικών Προϊόντων από τους Βιοκαλλιεργητές της Βόρειας Ελλάδας. Στο σύνολό τους, λόγω της έλλειψης άμεσων διεξόδων των Προϊόντων τους προς τους Τελικούς Καταναλωτές, έχουν σοβαρό πρόβλημα προώθησης της Παραγωγής τους και μη έχοντας Αγορές Βιολογικών Προϊόντων για να πουλήσουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους, τα προωθούν σε μεσάζοντες και εμπόρους ως Βιολογικά ή ακόμη ως συμβατικά. Είναι Επιτακτική η Ανάγκη να λειτουργήσουν περισσότερες Πρότυπες Αγορές Βιολογικών Προϊόντων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Ο όγκος των Βιοκαταναλωτών είναι τεράστιος, όμως μόνο ένα πολύ μικρό μέρος αυτών μπορεί να έχει πρόσβαση στις Πρότυπες Αγορές, την Πηγή των Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, και λίγοι είναι πλέον αυτοί που έχουν την άνεση να απευθύνονται στα μαγαζιά Βιολογικών.
Πιστεύουμε ότι η ευκολότερη πρόσβαση των Βιοκαταναλωτών στις Πρότυπες Αγορές Βιολογικών Προϊόντων θα βοηθήσει στην αύξηση της κατανάλωσης Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων και κατ’ επέκταση στην Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των κατοίκων της περιοχής μας.
Στις Πρότυπες Αγορές Βιολογικών Προϊόντων της Θεσσαλονίκης η μείωση είναι αισθητή, αλλά όχι τόσο μεγάλη. Στην αρχή της δύσκολης αυτής περιόδου (πριν 2-3 χρόνια) ένα μικρό ποσοστό (περίπου 5%) των Βιοκαταναλωτών έφυγε από τις Αγορές μας. Ήταν αυτοί οι οποίοι, περισσότερο σαν μόδα και σαν προώθηση του image τους, αγόραζαν περιστασιακά τα Βιολογικά Προϊόντα.
Το υπόλοιπο 90-95% των πελατών μας παρέμειναν σταθεροί στον τρόπο ζωής που διάλεξαν για την προστασία της υγείας τους, αλλά και του περιβάλλοντος. Αυτό που συνέβη τα επόμενα χρόνια είναι ο περιορισμός των ποσοτήτων που αγοράζουν στις απολύτως απαραίτητες. Αυτό επέφερε περεταίρω μείωση κατά 15-20% της ημερήσιας κατανάλωσης.
Αυτό έκανε την ανάγκη για περισσότερες Πρότυπες Αγορές Βιολογικών Προϊόντων ακόμη πιο επιτακτική. Όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι όλων των Δήμων της πόλης μας κατέφευγαν στο Δήμο Καλαμαριάς (και αργότερα στους Δήμους Νεάπολης και Εύοσμου) για να προμηθευτούν τα Πιστοποιημένα Βιολογικά Προϊόντα, για την οικογένειά τους, κατευθείαν από τους παραγωγούς που γνωρίζουν και εμπιστεύονται.
Δεν είναι εύκολο για όλους να τρέχουν από το κέντρο της πόλης, με το ιδιόκτητο αυτοκίνητο το οποίο ίσως έχουν, με το ταξί ή το λεωφορείο. Δεν είναι «οι πλούσιοι της πόλης που Αγοράζουν τα ακριβά Βιολογικά Προϊόντα» όπως λένε μερικοί. Είναι, η πλειοψηφία των Βιοκαταναλωτών πελατών μας, άνθρωποι της μεσαίας τάξης, όλων των ηλικιών, με προβλήματα υγείας (πολλοί από αυτούς) που προσπαθούν να δώσουν στον εαυτό τους και στην οικογένειά τους υγιεινά Πιστοποιημένα Βιολογικά Προϊόντα, στη φθηνότερη δυνατή τιμή, κατ’ ευθείαν από τους Παραγωγούς Βιοκαλλιεργητές.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατά κεφαλήν κατανάλωση Βιολογικών Προϊόντων στην Ευρώπη των «15» είναι 35,9 ευρώ και στην Ελλάδα μόλις 5,4 ευρώ. Σε Γερμανία, Αυστρία και Δανία το ποσό κατανάλωσης κατά κεφαλήν αγγίζει τα 80 ευρώ.
Πρέπει να τονίσουμε την σημασία που δίνουν οι Βόριο-Ευρωπαίοι στη Βελτίωση της Υγείας τους καταναλώνοντας Βιολογικά Προϊόντα αλλά και την προτίμηση που δείχνουν στις Πρότυπες Αγορές Βιολογικών (Organic Farmer’s Markets), δίνοντάς τους σημαντικές θέσεις μέσα στις πόλεις τους, δίπλα στα Δημαρχεία τους, σε μουσεία, ναούς, κλπ., αγκαλιάζοντας και στηρίζοντας έτσι το Θεσμό των Πρότυπων Αγορών Βιολογικών Προϊόντων.
Οι κινήσεις των Ελληνικών Αρχών και περισσότερο στη Βόρειο Ελλάδα υπήρξαν νωχελικές τα περασμένα χρόνια. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν μόνο πέντε Αγορές Βιολογικών, μα καμία στον Κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια έχουν «περάσει» από Δημοτικά Συμβούλια και περιμένουν στην «Ουρά της Γραφειοκρατίας» ακόμη δυο Αγορές. Η μια είναι στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα, στην περιοχή Χαριλάου, στο πάρκο πίσω από το Γήπεδο του Άρη και η δεύτερη στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών. Επίσης, προωθούνται από το Δήμο Θεσσαλονίκης ακόμη δυο Αγορές. Η μια στο Πεδίο του Άρεως και η δεύτερη στην περιοχή Βασ. Όλγας με Μαρτίου.
Βασικό μειονέκτημα στην προσπάθεια αυτή αναδεικνύεται η υπάρχουσα Νομοθεσία με τις αρχικές της ελλείψεις, τη γραφειοκρατία και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Πρέπει έως ότου λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα και απλοποιηθεί η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των Πρότυπων Αγορών Βιολογικών Προϊόντων να λειτουργήσουν, με απόφαση των Τοπικών Δημοτικών Αρχών οι πολύαναμενόμενες από τους Βιοκαλλιεργητές και τους Βιοκαταναλωτές Αγορές, όπως λειτουργούν τόσα χρόνια στους Δήμους που τις Φιλοξενούν και εξυπηρετούν τους Δημότες τους.
Δεν είναι μόνο οι Βιοκαταναλωτές οι οποίοι θέλουν τις Αγορές Βιολογικών πιο κοντά τους. Είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι κοινωνικές εκείνες ομάδες που δραστηριοποιούνται γύρο από τα Βιολογικά Προϊόντα.
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων Βιολογικών Προϊόντων είναι και αυτοί από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της εξάπλωσης του δικτύου πώλησης Βιολογικών Προϊόντων στην πόλη μας. Γνωρίζουν ότι με την δημιουργία Πρότυπων Αγορών Βιολογικών Προϊόντων, οι πολίτες της περιοχής τους, έρχονται σε στενότερη επαφή με τα Βιολογικά Προϊόντα, μαθαίνουν για αυτά και το καλό που κάνουν στην υγεία τους και συμπληρώνουν κι άλλα προϊόντα από τα καταστήματά τους και αγοράζουν όλα τα Βιολογικά τις ημέρες που δεν λειτουργεί η Αγορά δίπλα τους(και όχι μόνο).
Όσο αφορά τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανασκόπηση των τελευταίων ετών σχετικά με την κατανάλωση Βιολογικών Προϊόντων, έχουμε δει αύξηση των Βιοκαταναλωτών και της κατανάλωσης στα έτη 2005 έως 2008. Με την έναρξη της Κρίσης η εικόνα διαμορφώθηκε όπως προαναφέραμε.
Είναι βέβαιο πως η ίδρυση 2-3 Πρότυπων Αγορών Βιολογικών Προϊόντων στη Θεσσαλονίκη θα βοηθήσει στην κατάκτηση του Βραβείου Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2014 από την πόλη μας.
Είναι επιτακτική η ανάγκη ίδρυσης Αγορών Βιολογικών κοντά στο κέντρο της πόλης μας και ζητούμε τη βοήθειά σας για αυτό.
Σας ευχαριστούμε θερμά,
Ο Πρόεδρος της ΕΑΒΒΕ
Καζάκης Δ. Πάγκαλος